Materiały dydaktyczne
Materiały dydaktyczne projektu SAILS. Tom 1 i 2
W niniejszym zbiorze „Jednostek dydaktycznych SAILS” przedstawiono korzyści związane ze stosowaniem IBSE (Inquiry Based Science Education) w praktyce szkolnej, praktyczne przykłady pokazujące, w jaki sposób można zintegrować ocenę uczniów z procesem dociekania, i zaprezentowano szereg narzędzi oraz strategii oceny uczniów samodzielnie dociekających wiedzy podczas lekcji przedmiotów ścisłych i przyrodniczych. Szczególną uwagę w prezentowanych jednostkach poświęcono konkretnym przykładom, w jaki sposób podstawowa wiedza i umiejętności naukowe, umiejętność myślenia i argumentowania naukowego oraz inne umiejętności rozwijane podczas zajęć prowadzonych metodą IBSE mogą być oceniane wraz z wiedzą merytoryczną. Zaprezentowano również korzyści płynące z zastosowania różnych strategii oceny. Dokładniej rzecz ujmując, w opisanych jednostkach dydaktycznych pokazano, w jaki sposób nauczyciel może gromadzić dowody świadczące o nabywaniu wiedzy i umiejętności przez uczniów, a także metody oceny zgromadzonych dowodów. Jednostki dydaktyczne projektu SAILS zostały przygotowane w sposób przyjazny dla nauczycieli, zawierają nie tylko opis ćwiczeń i materiały dydaktyczne, które mogą być wykorzystane podczas lekcji, ale również komentarze praktyczne, kryteria oceny, najczęściej napotykane trudności i przykłady dobrej praktyki zebrane podczas wdrażania opisanych jednostek dydaktycznych w praktyce szkolnej w różnych krajach europejskich.
Wszystkie kwasy są szkodliwe – ale czy na pewno? Panagiotis Andritsakis, Yannis Psaromiligkos, Ourania Petropoulou, Symeon Retalis, University of Piraeus Research Centre (UPRC), Grecja |
|
Prąd elektryczny – oświećmy ciemność! Dagmara Sokołowska, Uniwersytet Jagielloński (UJ), Polska |
|
Odbicie i załamanie światła. Co widzę w lustrze? Eilish McLoughlin, Dublin City University (DCU), Irlandia |
|
Czy sprawność fizyczna zależy od genów, czy samego zwierzęcia? Morten Rask Peterson, University of Southern Denmark (SDU), Dania |
|
Czy wszystkie tworzywa sztuczne są takie same? Mária Ganajová, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Kosiciach (UPJS), Słowacja |
|
Stworzenie budyniu doskonałego – smakowite badanie! Gábor Veres, Csaba Csíkos, University of Szeged (US), Węgry |
|
Jak szybko mogę się poruszać? Jak daleko mogę dotrzeć? Jak długo Paul Black, King’s College London (KCL), Wielka Brytania, |
|
Jak żyć na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej? Vanessa de Andrade, Mónica Baptista, Cláudia Faria, Cláudia Gonçalves, Cecília Galvão, Instituto de Educação da Universidade de Lisboa (IEUL), Portugalia |
|
Co jest potrzebne do życia stonogom lub innym pospolitym małym Mats Lundström, Malmö University (MaH), Szwecja |
|
CZARNY PRZYPŁYW – ROPA NAFTOWA W WODZIE Ropa naftowa w wodach naszego globu – sprzątnijmy ten bałagan! Cláudia Faria, Cláudia Gonçalves, Cecília Galvão, Instituto de Educação da Universidade |
|
Mechanika w ruchu – jakie czynniki wpływają na działające siły i zderzenia? Ágota Somogyi, Csaba Csíkos, University of Szeged (US), Węgry |
|
ŻYWNOŚĆ I ETYKIETY PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH Od produktów żywnościowych do pełnowartościowych posiłków – Christine Harrison, King’s College London (KCL), Wielka Brytania |
|
Globalne ocieplenie – w jaki sposób możemy to ochłodzić? Christian Rydberg, Kristianstad University (HKR), Szwecja, |
|
ŚRODOWISKO DOMOWE A ŚRODOWISKO NATURALNE Konsekwencje codziennych decyzji Iwona Maciejowska, Uniwersytet Jagielloński (UJ), Polska |
|
Czy pomarańcze toną, czy unoszą się na wodzie? Christine Harrison, King’s College London (KCL), Wielka Brytania |
|
Fotosynteza – jak rosną rośliny? Mária Ganajová, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Kosiciach (UPJS), Słowacja |
|
Po co czekać, aż tabletka z witaminą C się rozpuści – jak można Odilla Finlayson, Dublin City University (DCU), Irlandia |
|
Promieniowanie UV – opalać się czy się nie opalać? Maria Rosberg, Kristianstad University (HKR), Szwecja |
|
Gorący temat – jakie cechy są charakterystyczne dla różnych paliw? Gultekin Cakmakci, Hacettepe University (HUT), Turcja |
Redaktor wydania polskiego: dr Paweł Bernard
Wydział Chemii UJ 2015
ISBN: 978-83-943754-3-0 Tom 1
ISBN: 978-83-943754-4-7 Tom 2
ISBN: 978-83-943754-2-3 Tom 1-2
Przekład z: SAILS Inquiry and Assessment Units Volume 1 and 2
Editors: Odilla Finlayson, Eilish McLoughlin, Emma Coyle, Deirdre McCabe, James Lovatt, Paul van Kampen
Materiały dydaktyczne projektu SAILS są udostępniane na warunkach licencji Creative Commons Attribution – Non-Commercial – Share Alike, szczegółowe warunki licencji opisane zostały na stronie internetowej http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Projekt SAILS uzyskał dofinansowanie z Siódmego Programu Ramowego Unii Europejskiej [FP7/2007-2013], zgodnie z umową nr 289085, oraz dofinansowanie ze środków na naukę w latach 2013-2015, przyznanych na realizację projektu międzynarodowego współfinansowanego.